Jeremias Fisk Pallo-Iirojen poikapuolen talenttivalmentajaksi
Pallo-Iirot r.yJulkaistu: 25.03.2024 15.25

Jeremias Fisk Pallo-Iirojen poikapuolen talenttivalmentajaksi

Pallo-Iirojen pitkä hakuprosessi poikien talenttivalmentajaksi on päättynyt. Jeremias Fisk aloitti tehtävässä aiemmin tässä kuussa ja on nyt päässyt tutustumaan seuran toimintaan muutaman viikon ajan.

Jeremias Fisk on Pallo-Iirojen uusi talenttivalmentaja. Rovaniemeltä ponnistava valmentaja löytyi pitkän hakuprosessin päätteeksi. Fiskin työnkuva sisältää poikien talenttiryhmän valmentamisen, jonka lisäksi hän toimii myös P17- ja miesten edustusjoukkueen valmennustiimien tukena.

Fiskille muutto Raumalle on uusi aluevaltaus.

- Olen 29-vuotias rovaniemeläinen. Kävin pyörähtämässä Helsingissä vuosina 2016-2018, mutta muutoin olen aina asunut kotikaupungissani. Olen ollut hulluna jalkapalloon pikkupojasta alkaen, ja se on aina ollut iso osa elämääni tavalla tai toisella. Koulutukseltani olen liikuntaneuvoja, jonka lisäksi olen myös tehnyt hommia urheilutoimittajana.

Takana Fiskillä on jo useampi vuosi kokemusta valmentamisesta. Valmennushommat Fisk aloitti jo 12 vuotiaana RoPSin nappulaliigassa ja ikäkausitoimintaan rovaniemeläinen lähti vain 17-vuotiaana. Tästä eteenpäin on mies toiminut valmennustiimeissä muutamia taukoja lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti.

- Pitkään valmentaminen oli minulle harrastus, mutta alkuvuonna 2018 päätin, että haluan laittaa kaiken peliin tämän suhteen. Tuon päätöksen jälkeen toimin pitkään RoPSin U15-joukkueen vastuuvalmentajana ja akatemiavalmentajana Lapin Urheiluopistolla sekä yläkoulu- että lukioikäisten kanssa. Viimeiset pari kautta olin mukana RoPSin edustusjoukkueen valmennustiimissä, ja viime kaudella olin myös seuran talenttivalmentajana.

- Seuratöiden lisäksi olen ollut viimeisen viiden vuoden aikana paljon mukana Palloliiton eri työtehtävissä; valmentamista alueleireillä 05-09-ikäluokkien kanssa, pelaajatarkkailua, turnauksia, tutorointia ja niin edelleen.

Fisk oli jo viime kauden päätteeksi valmistautunut lähtöön kohti uusia haasteita. Pallo-Iirojen yhteydenoton jälkeen nämä suunnitelmat kuitenkin muokkaantuivat uusiksi.

- Pitkä yhteistyöni RoPSin kanssa päättyi viime kauden päätteeksi sarjanousuun. Lokakuussa tiesin, että edessä oli siirtyminen uuteen ympäristöön, mutta kiinnostavista tarjouksista huolimatta käytännön asiat olivat vielä tuolloin esteenä. Tarkoituksena oli odottaa kesään asti, ja alkaa sitten kartoittamaan seuraavaa siirtoa urallani.

- Helmikuussa sain soiton Pallo-Iiroista ja minulle tarjottiin talenttivalmentajan pestiä. Rehellisesti sanottuna olin aluksi hieman skeptinen asian suhteen, mutta mitä enemmän juttelin aiheesta ihmisten kanssa, sitä enemmän aloin pitämään ajatuksesta. Halusin päästä takaisin sorvin ääreen, enkä odottaa syksyyn asti.

- Lopulta asiat etenivät melko nopeasti. Saimme käytännön asiat järjestymään, ja yhtäkkiä olinkin jo muuttanut Raumalle - kaupunkiin, jossa en ollut käynyt koskaan aiemmin.

Pallo-Iirojen valmennuspäällikkö Kimmo Hörkkö on tyytyväinen, että rekryprosessin pituudesta huolimatta ei tyydytty vähempään, kuin mitä aluksi oli suunniteltu.

- Pitkä rekrytointiprosessi on takana. Viime kesänä varmistui, että saamme Palloliitolta tuen talenttivalmennukseen ja elokuun alussa pistimme ensimmäisen haun ulos. Tämän jälkeen Olemme saaneet kymmeniä hakemuksia, jonka lisäksi olemme myös itse suorakontaktoineet muutamia valmentajia. Matkan varrella olemme edenneet muutaman erittäin potentiaalisen vaihtoehdon kanssa aina maalisuoralle asti, mutta viime metreillä asiat kääntyivät niin, ettei sopimukseen päästy. Onneksi olimme kärsivällisiä ja jatkoimme etsintää, kun nyt saimme loistavan palkinnon tästä Jeremiaksen liittyessä seuraamme.

- Henkilökohtaisesti näen talenttivalmentajan roolin erittäin tärkeäksi seurallemme ja haluamme saada tehtävästi "maksimin" irti. Tämän vuoksi sopivan henkilön löytäminen oli todella tärkeää, sen sijaan että olisimme ottaneet kenet tahansa. Jeremias on toiminut talenttivalmentajana Rovaniemen Palloseurassa, jossa hänen roolinsa ja tehtävänkuvansa sisälsi paljon yhtäläisyyksiä siihen, mitä mekin talenttivalmentajalta haemme, joten uskon, että hän sopeutuu nopeasti seuraamme ja tehtäviinsä. Olemme kuulleet erinäisiltä tahoilta paljon positiivista palautetta Jeremiaksesta, joten odotan innolla yhteistyötämme.

Hörkkö kertasi myös, mitä talenttivalmentajan rooli pitää Pallo-Iiroissa sisällään.

- Lähtökohtaisesti Jeremiaksen työnkuvan tärkeimpänä tehtävänä tulee olemaan tiettyihin yksilöihin keskittyminen, eli mitä talenttivalmennuksella ja siihen myönnettävällä tuella haetaankin. Hänen arkensa tulee pyörimään pitkälti meidän P17- ja miesten edustusjoukkueen toimintaympäristöissä. Tämän lisäksi hän tulee olemaan mukana mm. seuran aamuharjoituksissa.

Fisk itse kertoi, mitä se tarkoittaa konkretian tasolla.

- Talenttivalmentajan tehtävänä on auttaa seuran lahjakkaimpia nuoria pelaajia kehittymään. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta pelaajan kehittymisen taustalla on todella laaja kokonaisuus: otteluita, lajiharjoittelua sekä yksin että joukkueen kanssa, voimaharjoittelua, kehonhuoltoa, laadukasta ravintoa, tarpeeksi unta ja lepoa, urheilijan elämäntapojen oppimista, psyykkisen puolen asioita, videopalavereita, kentän ulkopuolisia asoita koulunkäynnistä ihmissuhteisiin ja niin edelleen. Joukkueiden valmentajien resurssit eivät millään riitä tähän kaikkeen, joten joidenkin pelaajien kanssa pystyn auttamaan laadukkaamman arjen rakentamisessa.

- Tulen toimimaan myös osana edustuksen ja P17-joukkueen valmennustiimejä, mutta näissä rooleissa tehtäväni on ensisijaisesti tuottaa lisäarvoa talenttipelaajille.

Hörkkö tarkentaa vielä, että vaikka talenttipelaajien ryhmään nimetäänkin vain tietyt pelaajat, pääsee Fiskin tietotaidosta nauttimaan osin joukkueiden muutkin pelaajat.

- Vaikka Jeremias keskittyy näihin tiettyihin nimettyihin yksilöihin, totta kai hän tulee jakamaan huomiotaan myös laajemmalle joukolle niissä ympäristöissä, missä kulloinkin toimii. Lisäksi jatkuvuuden kannalta meille seurana on erittäin tärkeää, että tästä syntyy meille toimintamalleja, joilla saamme vaikuttavuutta yksilöiden kehittämiseen - niin joukkueharjoituksissa kuin niiden ulkopuolellakin.

Vaikka työ onkin Fiskille tuttua, hän odottaa tulevaa uudella innostuksella.

- Odotan projektia innolla ja mielenkiinnolla. Olen toiminut nuorten pelaajien kanssa jo jonkin aikaa, mutta nyt pelaajat, ympäristö ja työkaverit ovat uusia. Eli sen lisäksi että pääsen auttamaan pelaajia kehittymään, uskon näiden uusien asioiden auttavan myös itseäni kehittymään valmentajana.

- Ensivaikutelmani tästä kaikesta on ollut ehdottoman positiivinen. Seuran työntekijät ja ihmiset ylipäätään ovat saaneet minut tuntemaan oloni todella tervetulleeksi. Kiitos siitä heille!


Tervetuloa Pallo-Iiroihin Jeremias ja onnea uuteen toimeen!